Boeken

De Gouden speld 6:
Luc en Charlotte

Uitgegeven bij: Gideon, 2023
Doelgroep: 10+
Klik hier om het boek te bestellen

Frankrijk, 1685. De Zonnekoning Lodewijk XIV regeert met harde hand vanuit Parijs. Hij is rooms-katholiek, en vindt dat dit de enige juiste godsdienst is. In Frankrijk wonen ook veel protestanten (hugenoten genoemd). Door een speciale afspraak, het Edict van Nantes, worden de hugenoten nog beschermd. Maar als de koning deze afspraak opheft, zijn de hugenoten hun leven niet meer zeker.

Luc en Charlotte zijn 12 jaar en wonen in een plaatsje aan de kust. Via hun ouders zijn ze betrokken bij hulp aan hugenoten die het land uit willen vluchten. Als ze zelf moeten vluchten, gaat er iets gruwelijk mis…

Voor meer informatie over de serie, klik hier.

 

De wedloop

Uitgegeven bij: Gideon, 2022
Doelgroep: volwassenen
Klik hier om het boek te bestellen

Een vertelling voor volwassenen, gebaseerd op Hebreeën 12:1-2.

‘Ik keek naar het oranje gravel en de witte lijn die erop geschilderd stond. Start. Naast de lijn stond de starter, het fluitje in zijn handen. Hij keek me vragend aan. Niet dwingend. Niets aan hem probeerde me te overreden om de race te starten. De keus lag bij mij.
“Goed,” zei ik, en ik boog mijn hoofd en zakte door mijn knieën.
De starter herhaalde nogmaals: “Ben je er klaar voor?”
Luid en duidelijk antwoordde ik: “Ja!”
Lang en schel klonk het fluitsignaal, en tegelijk met het gefluit werd er een plons ijskoud water over me heen gegooid. Ik sprong op en stoof ervandoor.’

De Bijbel vergelijkt wandelen in geloof meermaals met het deelnemen aan een wedstrijd. Maar hoe ziet zo’n wedstrijd er uit? Wat kom je zoal tegen op je pad? Wie lopen er nog meer mee? Wat is het einddoel en hoe kun je volhouden tot het einde?
Martine Jonker pakte dit beeld op en maakte er een voor iedere christen herkenbare vertelling van. De wedloop is een verhaal, en méér dan een verhaal. Het is een reis vol herkenbare gebeurtenissen en verrassende adviezen.

Zeer geschikt als geschenkboekje!

Strijden zonder wapens

Uitgegeven bij: Brevier, 2021
Doelgroep: 12+
Klik hier om het boek te bestellen

‘Strijden zonder wapens’ is een bundel verhalen over personen uit de breedte van de kerkgeschiedenis. Vaak gaat het om een korte maar beslissende episode in hun leven. De verhalende verwerking brengt mensen van lang geleden dicht bij de lezer. ‘Strijden zonder wapens’ is een bundel verhalen die de ‘strijdende kerk’ vandaag moed geeft en inspireert. Met bijdragen van Liesbeth van Binsbergen, Els Florijn, Martine Jonker, Christine Stam – van Gent, Lien Stam, Sytse van der Veen en Maria van de Wege.
Onder redactie van Christine Stam – van Gent.

Ik heb voor deze bundel de verhalen geschreven over de volgende personen: Athanasius, Columba, Bonifatius, Peter Waldo, Katharina von Bora.

De Gouden Speld 5:
Stefan en Liese

Uitgegeven bij: Gideon, 2021
Meegedongen naar de EigenWijsPrijs 2022
Doelgroep: 10+
Klik hier om het boek te bestellen

Het is het jaar 1525. Europa staat op zijn kop door de nieuwe leer van de vroegere monnik Maarten Luther: alleen geloof, alleen genade, alleen de Bijbel.
Stefan is wees en groeit op bij zijn opa in Keulen. Hij is bevriend met Liese en werkt als letterzetter in een drukkerij. Op een dag vraagt de gevluchte Engelsman William Tyndale of Stefan wil meewerken aan een geheime opdracht in de drukkerij. Het werk wordt echter bemoeilijkt door de strenge doctor Dobneck.

Ondertussen ontdekt Liese dat Stefans vader onder verdachte omstandigheden is omgekomen tijdens de bouw van de Dom. Is de steenhouwer van de Dom wel te vertrouwen? Welke rol speelt de gouden speld in deze mysterieuze geschiedenis? Samen met Liese gaat Stefan op zoek naar antwoorden.

Voor meer informatie over de serie, klik hier.

De Gouden Speld 4:
Peter en Anna

Uitgegeven bij: Gideon en Vuurbaak, 2020
Doelgroep: 10+
Klik hier om het boek te bestellen

De twaalfjarige Peter groeit op in het katholieke, bijgelovige Engeland van de veertiende eeuw. Op het land van zijn ouders vindt hij een kist met eeuwenoude documenten. Als hij de teksten wil ontcijferen, komt hij in contact met de beroemde professor Wyclif en zijn studenten. Wyclif werkt in Oxford aan een geheim project en heeft machtige vijanden die hem de mond willen snoeren.
In Oxford raakt Peter ook bevriend met de mysterieuze Anna en haar broer Stefan. Zij brengen Peter in verwarring door alles wat ze vertellen over de Bijbel. Anna is in het bezit van een antieke, gouden speld. Waarom willen anderen die speld zo graag in handen krijgen? En wat heeft die speld met de kist met documenten te maken? Er volgt een gevaarlijke reis die Peter en Anna tot aan het Engelse hof brengt.

Voor meer informatie over de serie, klik hier.

De Gouden Speld trilogie

Uitgegeven bij: Vuurbaak, 2018
Doelgroep: 10+

Bevat:
– De Gouden Speld deel 1: David en Mirjam
– De Gouden Speld deel 2: Ruben en Claudia
– De Gouden Speld deel 3: Marcus en Susanna

Klik hier om het boek te bestellen
Klik
hier om het e-book te bestelleno

Drie momenten in de geschiedenis van het christelijk geloof, drie spannende verhalen. De drie verhalen worden met elkaar verbonden door een sieraad dat van generatie op generatie wordt doorgegeven: de gouden speld. De gouden speld is getuige van alle belangrijke momenten in de geschiedenis van het christelijk geloof.

Deel 1 en 2 van de Gouden Speld zijn eerder als losse delen verschenen. Voor een beschrijving van deze delen: zie de beschrijving van de losse delen.

Deel 3 speelt zich af tijdens de christenvervolgingen in Lyon in 177 na Christus. Marcus is 12 jaar en droomt van avonturen en verre landen. Zijn leven wordt op de kop gezet als er op een dag soldaten in de stad verschijnen die overal bordjes ophangen: Verboden voor christenen. Christenen mogen geen winkels meer bezoeken, geen dokter meer roepen en niet meer naar school. De opa van Marcus’ vriendin Susanna is de leider van de christenen in de stad. Bezorgd ziet hij hoe de pesterijen tegen de christenen steeds erger worden. Zo erg, dat het niet meer leefbaar is in de stad.

Voor meer informatie over de serie, klik hier.

De Gouden Speld 2:
Ruben en Claudia

Uitgegeven bij: Vuurbaak, 2015
Doelgroep: 10+

Klik hier om het boek te bestellen

Het is het jaar 70 na Christus. De Joodse Ruben heeft als enige van zijn familie de verwoesting van Jeruzalem overleefd en wordt als krijgsgevangene meegevoerd naar Rome. Daar wordt hij als slaaf verkocht aan de verwende Felix, die hem inschakelt voor duistere handeltjes.
Ruben doet zijn uiterste best om twee grote geheimen voor Felix verborgen te houden: zijn geloof in Jezus de Messias en de inhoud van het leren zakje dat hij om zijn hals draagt.
Felix’ zusje Claudia lijkt haar eigen leven te leiden. Door haar afkomst lijkt ze mijlenver van Ruben af te staan, maar is dat wel zo? En wie is toch die roodharige jongeman die regelmatig langskomt in de villa?
Dit is het tweede deel van De gouden speld, een spannende jeugdserie over de geschiedenis van het christelijk geloof.

Voor meer informatie over de serie, klik hier.

De Gouden Speld 1:
David en Mirjam

Uitgegeven bij: Vuurbaak, 2013
Genomineerd geweest voor de Eigenwijs Prijs
Doelgroep: 10+

Klik hier om het boek te bestellen

Kapernaüm, ergens aan het begin van de jaartelling. De 12-jarige David let op een dag niet goed op zijn broertje, waardoor deze ernstig gewond raakt. David voelt zich zo schuldig, dat hij zich terugtrekt. In een poging om zijn fouten te herstellen, komt hij in contact met verkeerde mensen en raakt hij steeds dieper in de problemen.
Dan hoort hij van een rondtrekkende rabbi die al heel veel mensen genezen heeft.
En wat is er eigenlijk met de gouden speld van zijn nichtje Mirjam? Wat heeft die speld met de rabbi te maken?

Voor meer informatie over de serie, klik hier.

De honingeters & De Houtsnijder

Uitgegeven bij: Plateau, 2010
Doelgroep: 8 tot 88

Uitverkocht!

In De honingeters komt de Krom Cerco er langzaam maar zeker achter dat er meer is dan Kromstad, de Heerser en schoonmaken, hun dagelijkse bezigheid. Als hij de stad verlaat ontdekt hij de Prins, melk en… honing. Gebaseerd op Hebreeën 13:13-14.
De tweede vertelling gaat over De houtsnijder, zijn zoon en de beeldjes die bij hen op de berg wonen. Wanneer de beeldjes de berg verlaten en gevaar lopen, gaat de zoon naar hen op zoek en ontspint zich een spannend verhaal. Gebaseerd op Johannes 3:16.
Beide vertellingen zijn zeer geschikt voor jong en oud en vullen elkaar prachtig aan.
De boodschap van het Evangelie komt in de vertellingen van Martine Jonker op een hele nieuwe manier tot leven. Ze verstaat als geen ander de kunst om lastige kwesties uit het christelijk geloof zo op te schrijven, dat de lezer een totaal nieuw begrip krijgt van wat al jaren bekend was.

De Houtsnijder

en de reis van de beeldjes

Uitgegeven bij: Vuurbaak, 2008
Doelgroep: 8 tot 88

Klik hier om het boek te bestellen

Op de Benemondoberg leeft de houtsnijder met zijn zoon, samen met alle beeldjes die de houtsnijder heeft gemaakt. Iedere avond en ochtend als de houtsnijder op zijn fluit speelt, dansen en zingen de beeldjes. Iedere dag vieren zij feest. Wanneer sommige beeldjes op avontuur willen en de berg verlaten, ontstaat een spannend verhaal.
Een vertelling met een dubbele boodschap, gebaseerd op de Bijbeltekst Johannes 3:16.

Overig

Alle klokken zijn veilig

Uitgegeven bij: Gideon, 2024
Avi-niveau M4/E4
Klik
hier om te bestellen

Vertaling van het Engelse boekje ‘Are all of the watches safe?’ van Catherine MacKenzie, met illustraties van Rita Ammassari

Alle klokken zijn veilig vertelt op eenvoudige wijze (AVI M4/E4) en kleurrijk geïllustreerd het verhaal van de Schuilplaats, boven de klokkenwinkel van de vader van Corrie ten Boom. Kinderen kunnen zo op hun eigen leesniveau kennismaken met het evangelie en het indrukwekkende getuigenis van Corrie.

 

 

Taal actief

taalboek B, groep 7

Uitgegeven bij: Groen educatief, 2017

Woordenschatverhalen bij één van de thema’s uit de taalmethode Taal actief voor groep 7 van de basisschool.

De Verteller:
De reis van de beeldjes

Uitgegeven bij: Neema, 2014

Klik hier om te bestellen

Verkorte versie van De Houtsnijder en de reis van de beeldjes, voor de landelijke actie Hart van Pasen. Het pakket bevat ook een dvd. Geschikt als evangelisatiemateriaal.