Nieuws

April 2024: stripverhaal van Marcus en Susanna
Het stripverhaal van Ruben en Claudia in het kinderblad BimBam is afgelopen. Maar niet getreurd: deze maand verscheen in de BimBam de eerste aflevering van het stripverhaal over het volgende deel: Marcus en Susanna (De gouden speld, deel 3).

Maart 2024: avi-boekje over Corrie ten Boom
Deze maand verscheen het boekje ‘Alle klokken zijn veilig’. Het is een vertaling op avi-niveau M4/E4, dus zelfstandig te lezen door kinderen in groep 4 van de basisschool. Het boekje vertelt het verhaal van Corrie ten Boom, die samen met haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog veel Joden hielp. Corrie is na de oorlog de hele wereld over gereisd om te getuigen van Gods liefde.
Het was een eer om dit boekje te mogen vertalen en ik hoop dat veel jonge kinderen het zullen lezen, zodat het verhaal van Corrie en haar familie levend blijft!

December 2023: terugblik en vooruitblik
Afgelopen jaar was een productief schrijfjaar: Luc en Charlotte (deel 6 van De gouden speld) mocht ik dit voorjaar afronden, en door de vlotte samenwerking met de uitgeverij, illustrator en ontwerper werd het nog voor de Kinderboekenweek uitgegeven.
Deze laatste maand van 2023 ben ik begonnen aan een nieuwe, heel leuke uitdaging: de vertaling van een boekje vanuit het Engels, op AVI-niveau. Het onderwerp ligt me dicht aan het hart, maar daarover in 2024 meer…
De ‘verstripping’ van Ruben en Claudia (deel 2 van De gouden speld) in het kinderblad BimBam loopt op zijn eind. Goed nieuws: er zijn plannen om daarna ook deel 3 (Marcus en Susanna) om te zetten naar een strip. Het blijft bijzonder om te zien dat de plaatjes die je altijd in je hoofd had nu ook op papier komen te staan.
Ondertussen ben ik me druk aan het inlezen en voorbereiden op het schrijven van deel 7. De namen van de hoofdpersonen heb ik al bedacht, de verhaallijn en gebeurtenissen liggen voor een groot deel klaar, nu alles nog wat preciezer uitwerken en dan hoop ik in de kerstvakantie te kunnen starten met schrijven.

Voor nu wens ik iedereen fijne kerstdagen en Gods rijke zegen in 2024!

November 2023: schoolbezoeken
Deze maand heb ik een paar mooie schoolbezoeken mogen doen. Wat is het leuk om te merken dat leerlingen (en juffen en meesters!) de boeken van De gouden speld kennen!

September 2023: Luc en Charlotte
Het is zover: Luc en Charlotte, deel 6 van De gouden speld, is vandaag verschenen. Veel sneller nog dan gedacht! Gerhard en Loes van uitgeverij Gideon hebben me het eerste exemplaar overhandigd, en als mooie herinnering hadden ze van de cover een unieke puzzel van 1000 stukjes laten maken.
Het boek ziet er weer prachtig uit en neemt je deze keer mee naar Frankrijk aan het eind van de 17e eeuw. De tijd dat koning Lodewijk XIV het de Franse protestanten (hugenoten) onmogelijk maakte om samen te komen, en waarin veel van deze protestanten geen andere uitweg zagen dan Frankrijk te ontvluchten.

Meer informatie over dit boek vind je onder het kopje ‘boeken’.

Augustus 2023: Luc en Charlotte, deel 6 van De gouden speld
Heel regelmatig krijg ik mailtjes van lezers met de vraag: wanneer verschijnt deel 6? We zijn zo nieuwsgierig hoe het verder gaat met De gouden speld!
Goed nieuws voor alle nieuwsgierige lezers: ik ben klaar met het schrijven van deel 6 en het manuscript ligt bij de uitgever. Er is al een prachtige cover ontworpen en achter de schermen wordt nu hard gewerkt aan het maken van een landkaart en stamboom en het klaarmaken van de tekst, zodat het nieuwe boek binnenkort kan verschijnen. Dit deel zal gaan over Luc en Charlotte. Een paar ingrediënten: een grot, de kust, verboden Bijbels, verbrande kerken, het paleis van Versailles, de Zonnekoning…

April 2023: radio-interview
Op Goede Vrijdag 7 april om 10.00 vertel ik in het radioprogramma ‘Vrouw in beeld’ van de Reformatorische Omroep over De wedloop. Het interview wordt afgewisseld met mooie paasliederen.

Terugluisteren kan hier.

December 2022: hoera, De wedloop is uit!
Vandaag mocht ik uit handen van Gerhard en Loes van uitgeverij Gideon het eerste exemplaar van De wedloop ontvangen. Wat is het een mooi boek geworden! Het is al een aantal jaar geleden dat ik de inspiratie voor dit boek kreeg en het verhaal op papier zette. De wedloop vertelt in verhaalvorm over het lopen van de loopbaan van het geloof, en de  pieken en dalen die je daar als gelovige in kunt ervaren. Het is gebaseerd op Hebreeën 12:1-2. Aan het eind van het verhaal zijn Bijbelteksten opgenomen die gaan over de échte Wedloop.

November 2022: nieuw boek naar de drukker…
De afgelopen weken ben ik samen met uitgeverij Gideon druk bezig geweest om de laatste hand te leggen aan een nieuw boek: De wedloop. Het is een vertelling voor volwassenen, gebaseerd op Hebreeën 12:1-2 en lijkt qua stijl op mijn eerdere boeken De houtsnijder en De honingeters. Na het doornemen van de laatste drukproeven ligt het nu bij de drukker. Altijd spannend hoe het er uiteindelijk uit komt te zien! Hier alvast een voorproefje van de cover.

Oktober 2022: schoolbezoek Geldermalsen
Rond de Kinderboekenweek mocht ik aan zes bovenbouwgroepen van de Rehobothschool in Geldermalsen vertellen over de gouden speld-serie. De leerlingen kenden de eerste delen van de serie al, omdat die waren voorgelezen in de klas. Ze stelden heel leuke en goede vragen over de serie en over hoe het is om schrijver te zijn. De leukste vraag? “Op wie van de personages uit uw boeken lijkt u het meest?”

December 2021: de balans opmaken en vooruit kijken
Het jaar 2021 zit er bijna op. Op schrijfgebied is het een productief jaar geweest: Stefan en Liese (De gouden speld, deel 5) heb ik in januari afgerond en werd al in september uitgebracht bij uitgeverij Gideon, ik mocht 5 verhalen schrijven voor de verhalenbundel ‘Strijden zonder wapens’ van uitgeverij Brevier, en vanaf december verschijnt Ruben en Claudia (De gouden speld, deel 2) als vervolg-stripverhaal in het kinderblad BimBam.
Voor 2022 staan er ook weer mooie dingen op de planning: de vervolgstrip van Ruben en Claudia zal verdergaan, in het najaar staat er een uitgave gepland van een boekje waar ik nog niet veel over kan zeggen en dat door de corona wat vertraging heeft opgelopen, en ondertussen ben ik druk bezig met het researchen en schrijven van deel 6 van De gouden speld.
Ik wens alle lezers een gelukkig, gezond en gezegend 2022 toe!

December 2021: De gouden speld als strip
De komende maanden verschijnt Ruben en Claudia (deel 2 van De gouden speld) als vervolgstrip in het kinderblad BimBam. Striptekenaar Roelof Wijtsma verzorgt deze ‘verstripping’ en tekent om de week twee nieuwe pagina’s. Op 9 december verscheen de eerste aflevering.

November 2021: verhalenbundel ‘Strijden zonder wapens’
Begin 2021 werd ik benaderd met een leuk verzoek: meeschrijven aan een bundel verhalen over mensen uit de kerkgeschiedenis. Dit voorjaar heb ik me daarom verdiept in Athanasius, Columba, Bonifatius, Peter Waldo en Katharina von Bora (de vrouw van Maarten Luther). Van sommige personen wist ik al wel wat, van andere nog helemaal niets. Ik heb veel geleerd door het schrijven van deze verhalen, en de bundel die dit najaar uitkwam is een mooi product geworden.

Oktober 2021: deel 5 van De gouden speld is verschenen
Middenin de Kinderboekenweek en de Maand van de Geschiedenis is deel 5 van De gouden speld verschenen. Dit deel heet Stefan en Liese, en speelt zich af in 1525. Een paar ingrediënten van dit verhaal: boekdrukkunst, Bijbelsmokkel, William Tyndale, de Dom van Keulen… Kijk bij het kopje ‘Boeken’ op mijn site waar het verhaal verder over gaat en waar je het boek kunt bestellen.

December 2020: Kerstkadootje – luisterverhaal
Wat was 2020 een raar jaar. Het corona-virus heeft het leven van iedereen in de war geschopt. Eén van de moeilijke dingen is dat we als christenen niet meer fysiek kunnen samenkomen, om samen te zingen en Bijbelstudie te doen. Aan de andere kant ben ik dankbaar dat het mogelijk is om digitaal samen te komen. Toch is het zeker met Kerst raar om niet met een grote groep mensen de geboorte van onze Heer te vieren. Het kind dat geen kind bleef, maar opgroeide in wijsheid en genade, en uiteindelijk in onze plaats zou sterven, om op de derde dag opgewekt te worden als Gods Zoon. Hij leeft! Dat is zeker in deze donkere (corona-)dagen reden voor blijdschap en dankbaarheid.
Ook ik heb de nodige corona-ellende gehad dit jaar. Toen ik aan het herstellen was van die vervelende ziekte, heb ik een kerstverhaal geschreven. Ik wil het je graag als luisterkado geven. Misschien zit je ook wel thuis, alleen of met je gezin, en kun je Kerst dit jaar niet in grote kring vieren. Trek je dan lekker even terug en luister hier naar het verhaal over kleine Matteo en zijn opa Giuseppe, en het kerstfeest in de bergen.
Altijd leuk als je een reactie achterlaat op
info@martine-jonker.nl. Je krijgt zeker antwoord terug!
Gezegende kerstdagen gewenst!

September 2020: feest
Op vrijdag 11 september verscheen deel 4 van De gouden speld: Peter en Anna. We hebben hier feestelijk bij stilgestaan bij uitgeverij Gideon, en daarna de eerste 200 exemplaren de wereld in gezonden. Wil je ook een exemplaar bestellen? Klik hier.

Augustus 2020: Peter en Anna, deel 4 van De gouden speld verschijnt binnenkort!
Toen ik in februari schreef dat er binnenkort een nieuw boek van mij zal verschijnen, had ik niet kunnen denken dat vóór die tijd eerst nog deel 4 van De gouden speld uitgegeven zou worden. Volgende maand verschijnt Peter en Anna, alweer het vierde deel van de serie. In dit deel maken we een grote sprong in de tijd: deel 3 (Marcus en Susanna) eindigde in de 2e eeuw, met Peter en Anna belanden we aan het eind van de middeleeuwen in Engeland. Donkere kerken, onbetrouwbare monniken, bijgeloof en een professor met een geheim project zijn ingrediënten van dit nieuwe deel. Kijk bij het kopje ‘Boeken’ voor een samenvatting.

Februari 2020: Nieuw boek in aantocht
Een leuk nieuwtje: er komt een nieuw boek van mij aan! Ik verklap er nog niet te veel over, maar al wel dat het geschreven is in de stijl van De Honingeters en De Houtsnijder. Nog heel even geduld…

December 2019: Beam-recensie
Ook al ligt De Gouden Speld trilogie al anderhalf jaar in de winkel, nog steeds komen er recensies binnen. Lees hier de recensie van Beam.

Augustus 2019: Belgische recensie
Wat bijzonder: zelfs in België wordt De Gouden Speld gelezen en gewaardeerd! Lees hier de recensie van onze zuiderburen.

April 2019: Waan je in Bijbelse tijden
Zou je wel eens terug in de tijd willen reizen, en willen zien hoe het leven was in de tijd van David en Mirjam, uit De Gouden Speld deel 1? Dat kan, gewoon in Nederland! In Museumpark Oriëntalis, vlakbij Nijmegen, zijn dorpjes nagebouwd uit de tijd van de Here Jezus. Je ziet hoe het leven in Israël destijds was: de huizen waarin de mensen woonden, wat voor eten men lekker vond en wat voor beroepen er bestonden.
Wandel langs de oever van het meer van Galilea, loop door Kapernaüm, en… hé, daar in die pottenbakkerswinkel, is dat David die aan het werk is?

23 maart 2019: Start boekenweek
Vandaag was ik te gast in bibliotheek De Tweede Verdieping in Nieuwegein. Ter gelegenheid van het begin van de boekenweek las ik er voor uit De Gouden Speld.